Για την Μπιενάλε του Τσανάκαλε

 

Η Πρωτοβουλία για τη Μπιενάλε του Τσανάκκαλε (CABININ) εδρεύει στην πόλη Τσανάκκαλε της Τουρκίας και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικά επαγγέλματα και πεδία. Ως βήμα έκφρασης της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, η CABININ διοργανώνει και υποστηρίζει εθνικής και διεθνούς εμβέλειας γεγονότα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η Μπιενάλε του Τσανάκαλε, έχοντας πάντα ως βασική φιλοσοφία το κοινωνικό όφελος και την κοινωνική ευθύνη. Στο πέρασμα των χρόνων ενισχύθηκε η συμμετοχή και υποστήριξη από ένα μεγάλο και ανοιχτό διεθνές δίκτυο, χάρη στην αυξημένη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού. Προγράμματα που απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες –σε παιδιά, νέους, άτομα με αναπηρία και γυναίκες– αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων των δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή του κοινού.

Η πρωτοβουλία που θέσπισε η Μπιενάλε του Τσανάκαλε έχει ως στόχο την εισαγωγή της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή ζωή των πολιτών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου η τέχνη θα λειτουργεί ως βήμα δημοκρατικού διαλόγου μέσα από τη μοναδική της γλώσσα. Το θεωρητικό πλαίσιο αναπτύσσεται με σκοπό τον εντοπισμό των εννοιολογικών δεσμών που συνδέουν τις ιστορικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Τσανάκαλε με εφαρμοσμένες διεθνείς πρακτικές.

Η 5η Μπιενάλε του Τσανάκαλε, με τίτλο Homeland (Anavatan, Heimat, الوطن, الأم, Patria, πατρίδα), εστιάζει στο θέμα της «πατρίδας»: στην εικόνα και τους οραματισμούς της ιδέας της πατρίδας, η οποία συνδέεται με τον εθνικισμό του 20ού αιώνα και τον αντίκτυπο αυτού του φαινομένου. Στόχος της Μπιενάλε δεν ήταν περιορίσει το ζήτημα της μετανάστευσης στα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή, αλλά να εκφράσει, μέσα από το γεμάτο ευαισθησία και συμπόνια έργο 42 καλλιτεχνών, την οικουμενική ιδέα του τι σημαίνει να «ξεριζώνεσαι» από την πατρίδα σου.

Δυστυχώς, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια, η CABININ διαπίστωσε με μεγάλη της θλίψη την προσπάθεια εκμετάλλευσης της τέχνης για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η Beral Madra, καλλιτεχνική διευθύντρια και συν-επιμελήτρια της Μπιενάλε από το 2013, παραιτήθηκε από τη θέση της εξαιτίας των έξωθεν παρεμβάσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, με την τέχνη να επισκιάζεται από έναν λόγο που την αποκλείει, αλλά και εξαιτίας της ευαίσθητης συγκυρίας στην Τουρκία, η CABININ διακήρυξε ότι έχει απολέσει πλέον την ικανότητα και τον ενθουσιασμό να διοργανώσει μια Μπιενάλε που θα σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες των διοργανωτών και με λύπη της ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2016 την ακύρωση της 5ης διοργάνωσης της Μπιενάλε του Τσανάκαλε.

Η CABININ θα συνεχίζει να πρεσβεύει τις αξίες της, οι οποίες βασίζονται στη σκληρή δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά ευρύτερα στην ίδια την πόλη του Τσανάκαλε, παραμένοντας δραστήρια στην καλλιτεχνική σκηνή. Η έκτη διοργάνωση της Μπιενάλε του Τσανάκαλε θα συμπέσει με το Έτος Τροίας 2017, που διοργανώνεται με αφορμή την 20ή επέτειο από την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Τροίας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μια καλή ευκαιρία για το Τσανάκαλε να φέρει την πολιτιστική του κληρονομιά στο επίκεντρο ενός πολυπολιτισμικού, πολυεθνικού και διεπιστημονικού διαλόγου, που θα απηχεί τις κοινές αξίες και το κοινό μας μέλλον, μέσα από την οικουμενική γλώσσα της τέχνης.

Εάν αυτή η οικουμενική γλώσσα δεν καταφέρει να επηρεάσει τη μορφή του νέου παγκόσμιου υποδείγματος, τότε ο κόσμος μας θα φτάσει αναπόδραστα στο τέλος του.

Seyhan Boztepe
Ιδρυτής και γενική διευθύντρια της Μπιενάλε του Τσανάκαλε

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης