ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ MAQAMS OF BLOOD AND MAQAMS OF MILK

O μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους γλύπτες και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, δημιουργός συνεπής, ο οποίος εργαζόταν ακατάπαυστα έως τον θάνατό του το 2016, σε μια έκθεση της οποίας ο τίτλος είχε δοθεί από τον ίδιο για ενότητες έργων του.

Η ενότητα έργων παραπέμπει στον αραβικό όρο maqam, που σημαίνει τόπος και χρησιμοποιείται στη μουσική ορολογία της Μέσης Ανατολής για να ορίσει το τροπικό σύστημα το οποίο περιγράφει μουσικά φαινόμενα.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Αφροδίτης Λίτη, γλύπτριας και καθηγήτριας γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, ιστορικού και κριτικού της τέχνης. Ένα σημαντικό αφιέρωμα στο έργο ενός δημιουργού που ανέβηκε στον Παρνασσό της τέχνης, πραγματοποιώντας πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη με ζωντανό και έντονο μέχρι και σήμερα το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν της, αποτέλεσε σταθμό στη ζωή και το έργο του Γ. Λάππα. Ο τρόπος ζωής, τα αναρίθμητα έργα τέχνης, η θέση της στον Θερμαϊκό, η ιστορία της, η ευρωπαϊκή αλλά παράλληλα και η ανατολική επιρροή, η ιδιότυπη πολυπολιτισμικότητά της και τέλος το χρωματικό αμάλγαμα του υλικού της, ήταν αυτό το οποίο αντλούσε ο ίδιος προκειμένου να χαράξει τις διαδρομές των στόχων του».

Διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Αφροδίτη Λίτη, Ντένης Ζαχαρόπουλος

Στο πλαίσιο των 52ων  Δημητρίων.

 

lappas

 

 

Κασσάνδρου 91-93. Τ: 2310 278587, 2313 318538

Τρ-Κυ 11:00-18:00,
Δε κλειστά

Ελεύθερη είσοδος

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΣΤΙΑ-ΖΩ
  ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ
Ελεύθερη είσοδος / 17.11 η έκθεση θα είναι κλειστή λόγω προγραμματισμένων πολλών επισκέψεων σχολείων

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης