6ο Κ.Ο.Θ. UNDERGROUND

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΣΤΙΕΣ. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ.

Ο Σύλλογος Μουσικών της ΚΟΘ, το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΘ διοργανώνουν, 29-30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2017 στο Block33, το 6ο Φεστιβάλ ΚΟΘ-UNDERGROUND, μια πλατφόρμα επικοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία γνωριμίας της πόλης με το έμψυχο δυναμικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και τις επιπλέον καλλιτεχνικές εκφράσεις του. Mέσα στα χρόνια έγινε ένα σταθερό σημείο αναφοράς και αλληλεπίδρασης των μουσικών με το κοινό, μια περιοχή ανταλλαγής απόψεων και καλλιτεχνικών έργων.

Το ΚΟΘ UNDERGROUND έγινε πια θεσμός. Οι επισκέπτες του (7.500 άνθρωποι) αναγνωρίζουν και αναζητούν τα στοιχεία ταυτότητάς του: την πρωτοτυπία, τον πειραματισμό, την αισθητική.

Φέτος το φεστιβάλ, επιχειρεί να συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή, καθιστώντας τα στοιχεία ταυτότητάς του περισσότερο εμφανή.

1. Για πρώτη φορά , η διοργάνωση συμπίπτει με την έναρξη ενός άλλου σπουδαίου πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ταυτόχρονης εξέλιξης πολιτιστικών γεγονότων με διευρυμένο και διεθνή χαρακτήρα στην πόλη, το ΚΟΘ UNDERGROUND, επιχειρεί να συνομιλήσει με τους εικαστικούς καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Μπιενάλε.

Παράλληλες εκδηλώσεις, των δύο διοργανώσεων, φιλοδοξούν να δείξουν πως η Θεσσαλονίκη , η κατεξοχήν πόλη του πολιτισμού, εκφράζεται ενιαία και αξιοποιεί τους θεσμούς της με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία.

2. Το φεστιβάλ αποκτά θεματική. Ένας θεσμός ανοιχτός στην κοινωνία δεν παραμένει αδιάφορος στις εξελίξεις. Τα μεγάλα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη της κρίσης, μεταξύ αυτών η μαζική παρουσία προσφυγικών πληθυσμών, η μετακίνηση, η εγκατάσταση και η προοπτική τους, άνοιξαν συζητήσεις και απαίτησαν δράσεις που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η ιστορική θέση και φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης ως προσφυγούπολης, κάνει τις αναφορές και τους παραλληλισμούς, αν όχι τις συγκρίσεις, αναπόφευκτες. Πώς στέκεται η πόλη με τη βαριά ιστορία, στο καινούργιο φαινόμενο. Τι από την εμπειρία της καλείται να εφαρμόσει, πόσο τα κοινωνικά αντανακλαστικά λειτουργούν.

Η μουσική παραμένει παγκόσμια γλώσσα, στο φεστιβάλ, η μουσική έχει τον πρώτο λόγο. Όμως παράλληλα και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως τα εικαστικά, το θέατρο κ.ά., επιχειρούν να διατυπώσουν ερωτήματα και να εκφράσουν θέσεις.

Με τη ματιά στραμμένη στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούμε να διερευνήσουμε, την αντίδραση της πόλης στο κύμα των εγκαταστάσεων αλλά και την αντίδραση των «ξένων» απέναντι στον τόπο διαμονής τους, που μπορεί να εξελιχθεί και σε τόπο εγκατάστασης. Τι γέννησε η Θεσσαλονίκη στους ανθρώπους που επέλεξαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά, ως εντύπωση, ως προσδοκία, ως νοητική επεξεργασία.

Στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ, θα επιχειρήσουμε μια έκθεση συνομιλίας και αποτύπωσης καλλιτεχνικών έργων που γεννήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια παραμονής των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν σε δομές.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε μέσα στο χρόνο, διερευνώντας το θέμα από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Σχεδιάζουμε εκδηλώσεις-δράσεις που θα ενσωματώνουν την ιστορική οπτική αλλά και την σύγχρονη κοινωνική επεξεργασία, τις εκθέσεις, τα σεμινάρια, τα εργαστήρια, αλλά και τις ημερίδες.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενοι, επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή με καλλιτεχνικό έργο ατόμων ή και ομάδων που δημιουργήθηκε στα πλαίσια δραστηριότητας που έλαβε χώρα σε δομές φιλοξενίας(π.χ. δημιουργικά εργαστήρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα). Το υλικό μπορεί να είναι αμιγώς εικαστικά έργα , όπως ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, κ.τ.ο, αλλά και φωτογραφία, comics, video.

Επίσης, θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της υπό συζήτηση έκθεσης, η πρόσβαση σε χώρους φιλοξενίας και διαμερίσματα που στεγάζουν οικογένειες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φωτογραφηθούν όψεις της καθημερινότητας, από μουσικούς- φωτογράφους , ώστε το έργο τους να παρουσιαστεί στο φετινό φεστιβάλ.

Πιστεύοντας ότι η πρότασή μας ανταποκρίνεται σε μια κοινωνική ανάγκη για την προσέγγιση και κατανόηση ενός σύνθετου κοινωνικού ζητήματος, ειδικότερα , δε, η οπτική μας, θα ενισχύσει την γνωριμία του κοινού με την ιστορική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης , όπως αυτή διαχέεται μέσα στο χρόνο, προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας, προκειμένου να προσεγγίσουμε καθαρότερα και πιο ουσιαστικά το θέμα μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία που αφορά στο υπό εξέλιξη έργο μας.

Για το ΚΟΘ-UNDERGROUND
Dr.Ζωή Χατζησταύρου
Επιμελήτρια

 

afisa

 

 

Πα & Σα από τις 17:00, Κυ από τις 11:00

26ης Οκτωβρίου 33 

Τηλ: 2310 533533

Ελεύθερη είσοδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΡΑΣΕΩΝ

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης