ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για μια από τις δράσεις του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Είναι μια διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς στην οποία η εικαστικός σε ρόλο οικοδέσποινας καλεί το κοινό σε ένα ανοιχτό «κουκλόσπιτο», γεμάτο μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων, να ανακατασκευάσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών.Αν έπρεπε με ένα μόνο αντικείμενο να δηλώσετε τι σημαίνει σπίτι για εσάς, ποιο θα επιλέγατε; Κι αν έπρεπε να είναι τόσο μικρό ώστε να χωρά σε ένα κουκλόσπιτο, αλλά συνάμα να χωρά και στιγμές, αναμνήσεις, εικόνες και μυρωδιές, από τι θα ήταν φτιαγμένο; Αρκεί ένα πετραδάκι; Ένας μικρός σβώλος από χώμα; Λίγα εκατοστά κλωστής; Μια δαχτυλήθρα;
Οι ερωτήσεις αυτές αποτελούν την αφορμή για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς «Τραπέζι Αφηγήσεων» που ετοιμάζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσεων της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κι αποτελεί μια ανανεωμένη εκδοχή του έργου που παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.
Σε ρόλο οικοδέσποινας ενός «ανοιχτού κουκλόσπιτου» η εικαστικός προσκαλεί τους θεατές να συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του έργου με μικροσκοπικά αντικείμενα που ο καθένας έχει συνδέσει με την έννοια του οικείου χώρου. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα προσωπικό περιβάλλον οικιακής ζωής, αναμνήσεων και επιθυμιών σε συνδυασμό με τις μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων που αποτελούν τον πυρήνα του έργου.
 
Χρήσιμες πληροφορίες
Τα αντικείμενα των θεατών – τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διαστάσεις τα 10Χ15 εκ. και μπορεί να είναι από πρώτες ύλες έως φωτογραφίες αγαπημένων οικείων χώρων - θα συγκεντρωθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2017 και θα συμπληρώσουν το «Τραπέζι Αφηγήσεων» κατά τη διάρκεια της δράσης.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα βρουν το αντικείμενο τους στο «Τραπέζι Αφηγήσεων» και θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε μια αφήγηση για το σπίτι, τα δωμάτια, τη συνθήκη μέσα από την οποία βιώνουμε την καθημερινότητα, τις μνήμες των σπιτιών, τα σπίτια που ονειρευόμαστε ή αυτά που εγκαταλείψαμε, σε μια ειδική εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στον ιδιαίτερο χώρο της Βίλλας Πετρίδη, 21-22 Δεκεμβρίου 2017.
 
Συγκέντρωση αντικειμένων
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου - Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Αγίου Δημητρίου 159α
Τρίτη 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00
 
Διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς
Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017
Βίλλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10
 
Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνδιοργάνωση: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης
 

Το  «Τραπέζι Αφηγήσεων» της Κατερίνας Ζαχαροπούλου έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2017.  Για την 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται μια νέα εκδοχή του.

Συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με την υποστήριξη του Δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης και του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

 

trapezi
trapezi2
trapezi
trapezi 2
trapezi 3

 

 

Αναγεννήσεως 10

Τ: 2310 589141 & 143

Ελεύθερη είσοδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΡΑΣΕΩΝ

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης