ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 58ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Μία επιλογή από την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «Φαντασιακές Εστίες»

06 Νοεμβρίου 2017

13:00

Βάλτερ Σόλον
Η ηθική της επιβίωσης / HD-Video, μονοκάναλη εγκατάσταση, χρώμα, ήχος, 29'59', 2017
Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Academy of Media Arts Cologne

Ο καλλιτέχνης γύρισε το φιλμ μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες, ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά του στη Βραζιλία, λίγο πριν επιστρέψει στη Γερμανία. Το φιλμ είναι ένα συνεκτικό πορτρέτου του αδελφού του Rudi, ενώ κι άλλα μέλη της οικογένειάς του υποδύονται διαφορετικούς ρόλους ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες, ή αυθόρμητα. Η επιστροφή του καλλιτέχνη στη Βραζιλία έρχεται σε αντιπαράθεση με δύο αντιφατικές αντιλήψεις για την πατρίδα: τη Γερμανία που οι πρόγονοί του υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το 1938 για να διασωθούν από το Ολοκαύτωμα -χώρα στην οποία ζει και ο ίδιος σήμερα- και το Ισραήλ, εθνικό τόπο για τους Εβραίους, όπου ο αδελφός του επιθυμεί να εγκατασταθεί.

13:00

Άσκαν Μπρόγιερ
Riding My Tiger – Trilogi Jawa III / Φιλμ, 41' 20'', 2014

Ο σκηνοθέτης ξεκινά ένα αυθόρμητο ταξίδι στην κεντρική Ιάβα: αναζητά το πνεύμα ενός τίγρη, που λέγεται ότι στοιχειώνει το πατρικό σπίτι της μητέρας του. Διάφορες ιστορίες έχουν γεννηθεί στο πέρασμα του χρόνου για το στοιχειωμένο σπίτι. Έτσι, το φιλμ επαναφέρει στη μνήμη την ιστορία της οικογενειακής μετανάστευσης στον χρόνο και τον χώρο, καθώς και παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Χρησιμοποιώντας την παλιά τέχνη του ιαβαϊκού κουκλοθέατρου σκιών Wayang Kulit, η ταινία δημιουργεί ένα νέο είδος ντοκιμαντέρ: το «μαγικό ντοκιμαντέρ».

 

07 Νοεμβρίου 2017

13:00

Στέφανος Τσιβόπουλος
Λάμψη στο σκοτάδι / Βίντεο 2 K, 16:9, χρώμα, ήχος , 45΄35˝, 2016

O Rakeem είναι ένας 25χρονος αφροαμερικανός που γεννήθηκε στην πολιτεία της Γεωργίας αλλά μεγάλωσε στην Αλάσκα σε ορφανοτροφεία και θετές οικογένειες. Στα 21 του μετακόμισε στο Πόρτλαντ, με σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική. Κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει, όμως εκφράζει τη δημιουργικότητά του κυρίως μέσα από drag shows σε διάφορα πάρτι και κλαμπ της πόλης. Το φιλμ, αψηφώντας στερεότυπα και κατηγοριοποιήσεις, εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εισοδηματική ανισότητα και η κοινωνική κινητικότητα παίζουν μείζονα ρόλο στον προσδιορισμό και την έκφραση του εαυτού.

13:00

Άντρη Τσιουτή, Μιχάλης Χαραλάμπους, Γιώργος Στυλιανού, Στέφανος Παπαδάς
Αναμονές / Ντοκιμαντέρ, 27:05', 2016

Οι αναμονές, τα σκουριασμένα σίδερα που εξέχουν από τις ταράτσες σπιτιών για μελλοντική αξιοποίηση στάθηκαν η αφορμή για το έργο. Στην πλειοψηφία τους δεν εξυπηρετούν ποτέ τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν. Παρατηρούμε την ύπαρξή τους στο αστικό τοπίο, ενώ ο τεχνικός τους όρος, «αναμονές», μας δίνει έναυσμα για διερεύνηση βαθύτερων νοημάτων γύρω από το ζήτημα των οικογενειακών δεσμών και σχέσεων, σε μια μικρή και ιδιόμορφη κοινωνία όπως η Κυπριακή.

 

akan_br

 

 

Τιμή εισιτηρίου: 6€ Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: 5€

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΡΑΣΕΩΝ

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης