ΕΣΤΙΑ-ΖΩ

 

Η ομάδα Horror Vacui παρουσιάζει την έκθεση Εστιά-ζω στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια της Μαρίας Ξυπολοπούλου και του ιστορικού τέχνης Στρατή Πανταζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 στο Επταπύργιο, Άνω Πόλη και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Φαντασιακές Εστίες» (30.09.2017-14.01.2018). Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).    

Όπως σημειώνουν οι επιμελητές ο τίτλος της έκθεσης κινείται μεταξύ τριών λέξεων: 1) τη λέξη «εστιάζω» που σημαίνει θέτω ως κέντρο, κύριο σκοπό του ενδιαφέροντός μου ή της δράσης μου, επικεντρώνω, εντοπίζω και συγκεντρώνω, 2) τη λέξη «εστία» που σημαίνει τζάκι, το οποίο αποτελούσε το βασικό και κεντρικό χώρο στο σπίτι και γι’αυτό συνδέεται και με την οικογενειακή συνοχή, το σπιτικό, το πνεύμα της οικογενειακής δομής και 3) τη λέξη «ζω» που σχετίζεται σαφώς με τη ζωή. 

Η έκθεση πραγματεύεται διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας της εστίας, της προσπάθειας εντοπισμού της και του τι αποτελεί τελικά εστία στη ζωή του καθενός. Με ποικίλα μέσα και αφορμή αφενός την προηγούμενη λειτουργία του Επταπυργίου ως φυλακές και τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις μέρες μας και αφετέρου τα προσωπικά του βιώματα, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται θέματα όπως την επιστροφή σε ένα χώρο μνήμης, στο αρχέτυπο και το φαντασιακό, την μετάβαση/πέρασμα, καθώς και την προσωρινή διαμονή, κατοίκηση, αναζήτηση, διαμόρφωση ενός νέου τόπου/εστίας.

Εγκαίνια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17.00-19.00

Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου-3 Νοεμβρίου 2017 

Παράταση: έως 26 Νοεμβρίου 2017

17.11 η έκθεση θα είναι κλειστή λόγω προγραμματισμένων πολλών επισκέψεων σχολείων

Συμμετέχοντες: Ομάδα Horror Vacui (Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας Βούσουρας, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Μάρθα Τσιάρα) https://horrorvacuiprojects.wordpress.com/      

Επιμέλεια: Μαρία Ξυπολοπούλου & Στρατής Πανταζής    

 

estiazw

 

 

Επταπύργιο, Άνω Πόλη

Τ: 2313 310400

Πα-Κυ 11:00-15:00
Δε-Πε κλειστά

Ελεύθερη είσοδος / 17.11 η έκθεση θα είναι κλειστή λόγω προγραμματισμένων πολλών επισκέψεων σχολείων

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΣΤΙΑ-ΖΩ
  ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ
Ελεύθερη είσοδος / 17.11 η έκθεση θα είναι κλειστή λόγω προγραμματισμένων πολλών επισκέψεων σχολείων

Φορέας Χρηµατοδότησης

Φορέας ∆ιοργάνωσης